Kippenhok bouwen? Hier vind je de bouwtekeningen die je nodig hebt!

Kippenhok bouwen? Een heel goed idee, dat je heel veel geld gaat besparen. Het zelf bouwen is makkelijk, mits je de goede bouwtekeningen hebt. Ik verwijs je hiervoor graag door naar de bouwtekeningen van Fred. Deze man is de maker van de Kippengids:

kippenhok bouwen
Klik op de afbeelding voor meer informatie over de Kippengids

De Kippengids bevat een hele hoop werktekeningen voor het zelf maken van kippenhokken in alle soorten en maten. Ook staat het boordevol handige tips en adviezen om jouw kippen zo lang en fijn mogelijk te laten leven.

Een voorbeeld van een mooi kippenhok:

kippenhok bouwen

 

Dit is een mooi voorbeeld van een project dat jij kunt realiseren met de bouwtekeningen. Je kunt er vandaag nog mee aan de slag!

Ben jij een echte klusser en wil je meer bouwtekeningen hebben afkomstig van Fred? Klik dan op de volgende afbeelding voor meer informatie:

Bouwtekeningenpakket

Nu downloaden

Meer Informatie

 

Kippenhok bouwen

Fred, die voluit Fred Schouten heet, is een bijzonder vakkundige timmerman. In zijn carrière heeft hij ongelofelijk veel meubels en bouwwerken ontworpen. Ook heeft hij daar bouwtekeningen van gemaakt zodat andere mensen ze na kunnen maken.

Om zelf aan de slag te gaan hoef jij niet vakkundig en ervaren te zijn. De bouwtekeningen zijn ontworpen zodat ook leken ermee overweg kunnen.

Overigens zijn het er meer dan tienduizend. Dit betekent dat je nooit meer op zoek hoeft te gaan naar andere bouwtekeningen wanneer je een klusproject voor ogen hebt.

Nooit meer dure meubels kopen maar gewoon zelf maken. Voor werkelijk alles zitten er bouwtekeningen in het uitgebreide pakket.

Dus wil jij zelf een kippenhok bouwen? Dan zit je goed bij Fred. Maar ook een hangmatstandaard zelf maken kan. Van loungebank tot boomhut, niks is te gek.

Bespaar..

Denk eens na; hoeveel geld hebben de meubels in en rondom jouw huis gekost? Waarschijnlijk totaal wel honderden (of duizenden) euro’s. Zelf maken is vele malen voordeliger, en nog leuk om te doen ook. Waarom zou je een bank kopen? Een steigerhouten bank maken is veel goedkoper (en leuker!).

Het is een verstandige keuze om toch eens op zijn site te gaan kijken. Daar heb je nog wat uitgebreidere informatie over het pakket. Je kunt het trouwens zonder risico uitproberen, want bevalt het niet? Dan krijg je gewoon je betaalde bedrag terug.

Stappenplan kippenhok bouwen

Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder een stappenplan beschreven hoe je een kippenhok moet bouwen.

Om te beginnen is het bouwen van een kippenhok redelijk lastig. Let daarom goed op wat je doet en doe alles voorzichtig! Niet alleen is veilig klussen erg belangrijk, ook zorgvuldig werken en de juiste volgorde aanhouden is cruciaal!

Nog een laatste tip voordat ik het stappenplan uit de doeken doe: koop je materialen liever in te grote hoeveelheid in dan te klein. Meestal kun je de ongebruikte spullen gewoon terugbrengen naar de doe-het-zelf-winkel. Check dit wel tevoren wel even!

Dan nu het stappenplan om zelf een kippenhok te bouwen.

Fase 1: bepaal de grootte en wat je ermee wil doen

Kippen zijn dieren die ruimte nodig hebben. Voor drie kleine kippen moet het nachthok minimaal 2 vierkante meter groot zijn. Daar moet een ren aan vast zitten waar ze in uit kunnen lopen. Per kip moet je er een halve vierkante meter ruimte bij tellen. Hoe groter de kippen zijn, hoe groter je het kippenhok moet bouwen uiteraard.

En wat is je doel? Bouw je een kippenhok om kippen als gezelligheidsdieren te hebben? En hoeveel kippen wil je nemen? En verwacht je kuikens? Allemaal van invloed op hoe groot je het kippenhok moet gaan bouwen!

Even een tip tussendoor; denk heel goed na voordat je een haan neemt. Jij en je buren zullen uiteindelijk blij zijn als je het toch niet doet 😉

Fase 2: pak je bouwtekening erbij

Voor het bouwen van het kippenhok moet je zoals ik al zei altijd bouwtekeningen hebben. Gebruik deze altijd, anders ga je de mist in! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Toch zijn er altijd nog mensen die zonder plan aan het bouwen slaan en gedesillusioneerd hun idee opgeven na de eerste mislukking. Niet doen dus.

Fase 3: materialen gaan kopen

De bouwtekeningen van Fred geven precies aan welke materialen je nodig zal hebben. Je moet altijd voordat je naar de winkel gaat een helder overzicht maken van de dingen die je moet kopen. Inclusief afmetingen erbij! Heb je bijvoorbeeld planken nodig (bij het bouwen van een kippenhok sowieso), schrijf dan op welke houtsoort en welke afmetingen je nodig hebt!

In de winkel kun je het tot op de millimeter nauwkeurig laten zagen, zodat het sowieso netjes gebeurt. Dit scheelt jou veel werk, en je bent verzekerd dat het goed gebeurd.

Fase 4: label de verschillende onderdelen

Het is extreem belangrijk om het overzicht te bewaren wanneer je een kippenhok gaat bouwen. Het lijkt misschien van tevoren niet zo, maar je hebt ontzettend veel onderdelen nodig. Zorg daarom voordat je begint met bouwen dat je de spullen ordent. Het gebeurt veel te snel dat je bijvoorbeeld een onderplaat met een dakplaat verwardt en een onderdeel op de verkeerde plek monteert.

Om dit te voorkomen moet je voordat je echt gaat bouwen zorgen dat je de onderdelen labelt. Bijvoorbeeld alles voor op de bodem noem je A, en daar de verschillende onderdelen van weer A1, A2, enzovoorts. De zijkanten noem je B, en alles wat met de bovenkant te maken heeft noem je C.

Een kippenhok bouwen wordt daardoor een stuk makkelijker en overzichtelijker. De voorbereiding duurt iets langer, maar je bouwt uiteindelijk veel sneller. Plus je zal minder fouten gaan maken.

Fase 5: bouw het kippenhok!

Dit is de fase waar je het voor doet. Eindelijk kun je je kippenhok in elkaar gaan zetten.

Begin met het frame, en zet monteer dan de planken daar tegenaan. Het is belangrijk om altijd van beneden naar boven te bouwen. Eerst het fundament, daarna uitbouwen. Logisch, maar wel belangrijk om niet uit het oog te verliezen. Begin met het nachthok, en richt je daarna op de ren.

Is het kippenhok klaar? Dan mogen de kippen er bijna in. Zorg er eerst voor dat je hok waterbestendig is! Hij staat hoogstwaarschijnlijk buiten, dus dat betekent dat hij blootgesteld wordt aan regen. Ook al staat je gebouwde kippenhok onder een afdak, het zal altijd vochtig worden. Is het niet door regen, dan is het wel door nevel of dauw.

Koop hiervoor geschikt middel bij de doe-het-zelf-winkel. Vertel welke houtsoort je hebt, voor welk doel het is en laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Let goed op de droogtijd! Het kan zijn dat het een aantal uur moet drogen voordat de kippen erin kunnen. Je wil niet dat ze giftige stoffen binnenkrijgen.

Kippenhok gebouwd, gelakt en gedroogd? Dan mogen de kippen nu jouw zelfgebouwde kippenhok in!

Veel plezier!

 

About the author

Hallo, mijn naam is Gerrit en ik ben oprichter en eigenaar van Houtbouwtekening.nl. Deze website is voortgekomen uit mijn passie voor timmeren en klussen. Ik heb jarenlang gewerkt als timmerman en heb veel ervaring met het ontwerpen en in elkaar zetten van allerlei meubels en andere bouwwerken. Deze site ben ik gestart om mensen te helpen ook de mooiste dingen zelf te gaan maken. Veel plezier ermee! En als je vragen hebt, laat het me weten.

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *