Wat is steigerhout? Wat kost het? Hoe behandel ik het?

De meeste bouwwerken die doe-het-zelvers maken zijn gemaakt van steigerhout. Ook de bouwtekeningen die op deze website staan zijn bedoeld voor het klussen met deze mooie houtsoort. Maar velen lopen met de vraag; wat is steigerhout nu eigenlijk precies? En wat kan ik ervoor betalen? Daarnaast is onderhoud erg belangrijk, want je wil zo lang mogelijk kunnen genieten van je houten spullen.

Lees hier alvast mijn blog over onderhoud van onder andere steigerhout

Wat is steigerhout

Wat is steigerhout precies? Om te beginnen wil ik je graag even kort uitleggen wat steigerhout is en waar het vandaan komt. Steigerhout heeft om te beginnen een stoere look. Het ziet er prachtig uit, en dat komt voornamelijk door het ruige maar toch warme uiterlijk.

Het is uitermate geschikt om mee te klussen want het is stevig en mooi materiaal dat makkelijk bewerkbaar is.

stoel steigerhout

Hierboven zie je twee tuinstoelen van steigerhout. Een simpel ontwerp, maar door de stoere uitstraling toch erg mooi en bovendien uniek.

fijnspar
De fijnspar

Steigerhout is hout dat afkomstig is van de fijnspar, voornamelijk uit Scandinavië. Het hout dat hiervandaan komt is niet-geschaafd, dat betekent dat het niet glas gemaakt is maar zijn ruwe uiterlijk behoudt. Zo krijg je een puurdere houtvorm die voor veel meubels erg mooi uitpakt.

Naast de vele meubels die ervan gemaakt worden wordt steigerhout (zoals de naam ook al enigszins verraad) veel in de bouw gebruikt. De stevige planken kunnen perfect gebruikt worden voor de looppaden op de bouwsteigers.

Wat kost steigerhout?

Klink allemaal leuk en aardig, maar wat betaal je nou voor steigerhout? Dat verschilt. Steigerhout heeft een bepaalde droogtijd, ongeveer 10 – 18 weken nadat het gekapt is. Nat hout gaat nog krimpen, dus het is altijd aan te raden om voor het geheel droge hout te kiezen. Hiervoor zul je ongeveer 4 euro per meter betalen. Prima te betalen materiaal dus! Je ziet vaak dat tweedehands hout evenveel of misschien zelf meer kost dan nieuw steigerhout. Dit komt voornamelijk omdat het tweedehands echt al volledig opgedroogd is en nog een ruigere look heeft. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat steigerhout in kwaliteit toeneemt in de loop der tijd. Mits je het goed onderhoud natuurlijk, dus daar ga ik ook nog even op in.

Steigerhout behandelen

Zoals ik al zei is onderhoud van steigerhout uitermate belangrijk. Gebruik hiervoor een beits, wat je kunt kopen bij elke doe-het-zelf winkel. Beits is een soort van laklaag die je kunt gebruiken om steigerhout te beschermen tegen vuil van buitenaf. Dit vuil kan van alles zijn, maar voornamelijk vocht kan gevaarlijk zijn voor de status van je steigerhouten meubel. Let er dus op dat het goed vochtafstotende beits is. Ook is het heel belangrijk om de juiste kleur te kiezen! Je wil natuurlijk niet dat je je tuinbank met de nieuwe laklaag een minder mooie kleur vindt hebben.

Let er daarnaast op dat je de steigerhouten meubelen niet met de onderkant in het water hebt staan! Het water trekt in het hout en trekt steeds verder omhoog. Hierdoor wordt de schade steeds groter en kun je uiteindelijk je meubel weggooien.

 

 

About the author

Hallo, mijn naam is Gerrit en ik ben oprichter en eigenaar van Houtbouwtekening.nl. Deze website is voortgekomen uit mijn passie voor timmeren en klussen. Ik heb jarenlang gewerkt als timmerman en heb veel ervaring met het ontwerpen en in elkaar zetten van allerlei meubels en andere bouwwerken. Deze site ben ik gestart om mensen te helpen ook de mooiste dingen zelf te gaan maken. Veel plezier ermee! En als je vragen hebt, laat het me weten.

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *