Tuinmeubels schoonmaken en onderhouden

Iedereen die buiten meubels heeft staan heeft ermee te maken: vogelpoep, aanslag, mos en andere vieze troep die zich op de oppervlakte verzamelt en er lastig af te krijgen is. Helemaal vervelend is het wanneer je het niet op tijd doorhebt en ineens een donkergroene veeg op je nieuwe witte broek hebt. Tuinmeubels schoonmaken is dus van groot belang. Ik geef je een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Ook is het onderhoud van tuinmeubels erg belangrijk. Wie ze goed onderhoudt kan er dubbel zo lang plezier van hebben! Wacht dus niet tot ze vies en beschadigd zijn, maar voorkom het! Onderhoud van tuinmeubels is nog belangrijker dan het schoonmaken zelf. Met name waterschade ligt bij houten spullen trouwens op de loer. Water zorgt ervoor dat hout snel rot. In de winter kant het zelf zo erg zijn dat er water in je houten stoel trekt, dit vervolgens bevriest en dat er door het uitzetten van het ijs schade ontstaat aan je meubel. Genoeg reden om je tuinmeubels droog te houden.

Onderhoud van tuinmeubels

Allereerst is het belangrijk om als je meubels af te dekken als je ze niet gebruikt! Het is zonde om je mooie tuinmeubilair de hele herfst en winter in de regen en kou te laten staan, zodat ze in het voorjaar helemaal verrot zijn. De levensduur kan flink verlengd worden wanneer je voorkomt dat ze vies of verrot worden.

Dek de meubels dus goed af en overweeg ze in de winter veilig en droog in de schuur te zetten.

Tuinmeubels schoonmaken

Om te beginnen speelt het materiaal waarvan je meubels gemaakt zijn een grote rol. Verschillend materiaal moet verschillend gereinigd worden. Hier een aantal tips voor tuinmeubels schoonmaken, voor verschillende materialen.

Steigerhout

steigerhout reinigen

 

 

 

 

 

Dit is direct een hele makkelijke. Omdat het al een ruw uiterlijk heeft hoef je er weinig aan te doen, want het blijft er makkelijk goed uitzien. Wel moet je natuurlijk vogelpoep en andere aanslag goed verwijderen; gebruik hiervoor een sopje van wat groene zeep en een (schuur)spons. Belangrijker is natuurlijk om vuil op je steigerhouten bank te voorkomen! Gebruik hiervoor een beits van de doe-het-zelfzaak om hem daarmee te beschermen tegen vocht en vuil.

Omdat steigerhout zulk populair materiaal is weid ik in dit artikel nog wat extra uit over (het onderhoud van) steigerhout.

Teakhout

teakhout reinigen

 

 

 

 

 

Teakhout maak je schoon door met een zachte schuurspons te poetsen. Gebruik hierbij een sopje met groene zeep en een paar eetlepels soda. Dit zorgt voor een optimale reiniging zodat je weer lekker van je schone meubels kunt genieten.

Wicker en rotan

wicker reinigen

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig worden deze materialen veel gebruikt. Het is populair materiaal en met de gevlochten look laat het tuinmeubelen er mooi uitzien. Houd de meubels goed schoon, met een warm sopje bestaande uit water en groene zeep.

Aluminium, staal en plastic

plastic reinigen

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook deze materialen zijn makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Neem een sopje met groene zeep en een zachte borstel. Ga nooit te hard boenen, want dat kan krassen opleveren.

Wat je vooral niet moet doen

Even een opsomming van dingen die je niet moet doen bij het tuinmeubels schoonmaken:

  • Een hogedrukspuit gebruiken. Dit lijkt een makkelijke oplossing, maar dit brengt teveel risico op beschadiging met zich mee. Niet doen dus!
  • Na het schoonmaken met sop direct opbergen in de schuur. Laat het altijd eerst goed drogen! Hoe langer een meubel nat is, hoe eerder het gaat rotten. Goed laten drogen dus!
  • Te hard schrobben. Niemand wil lelijke krassen in zijn meubilair. Toch?

 

About the author

Hallo, mijn naam is Gerrit en ik ben oprichter en eigenaar van Houtbouwtekening.nl. Deze website is voortgekomen uit mijn passie voor timmeren en klussen. Ik heb jarenlang gewerkt als timmerman en heb veel ervaring met het ontwerpen en in elkaar zetten van allerlei meubels en andere bouwwerken. Deze site ben ik gestart om mensen te helpen ook de mooiste dingen zelf te gaan maken. Veel plezier ermee! En als je vragen hebt, laat het me weten.