Veilig klussen

Wanneer jij aan de slag gaat met het zelf bouwen van wat voor bouwwerken dan ook, is het zeer belangrijk dat je goed op jouw (en andermans!) veiligheid let. Veilig klussen kan van levensbelang zijn. Je werkt doorgaans met zware materialen en gereedschap en bij onzorgvuldig gebruik kan er een hoop misgaan. Het laatste waar je op zit te wachten is gewond raken tijdens je project, dus laat ik je alvast wat tips geven om het klussen zo veilig mogelijk te doen!

veilig klussen

Veilig klussen is van levensbelang

Ik heb hier alvast een paar praktische tips voor je die je direct toe kunt passen om veilig te klussen:

  • Bij het tillen van zware materialen; let altijd goed op je houding! Je moet nooit, maar dan ook nooit met een bolle rug een zwaar voorwerp optillen want voor je het weet heb je een rugblessure te pakken waar je de rest van je leven last van blijft houden. Gebruik voor het sjouwen bijvoorbeeld een kruiwagen of vraag iemand anders om hulp wanneer iets te zwaar is.
  • Wat betreft gereedschap; voor veilig klussen gebruik je nooit bot of te oud gereedschap maar zorg dat het van goede kwaliteit en scherp is! Met een botte decoupeerzaag gaan zagen is erg riskant omdat bijvoorbeeld het zaagje kan breken en in je oog kan schieten. Ook kan het zijn dat je zaag blijft haken en je daardoor uit balans brengt, waardoor je jezelf raakt met de zaag.
  • Draag geen loszittende kleding en / of sieraden. Alles wat los hangt kan ook overal klem komen te zitten, dus voorkom dat gevaar!
  • Werk alleen bij goed licht! Zo voorkom je dat je onnodige fouten gaat maken.
  • Gebruik altijd bescherming waar nodig. Zorg sowieso altijd voor een veiligheidsbril, je ogen zijn te kostbaar om risico op beschadiging te lopen. Zware spullen aan het verplaatsen? Draag veiligheidsschoenen! Je weet wel, die met stalen neuzen waar een vrachtwagen overheen kan rijden zonder dat het je voet beschadigt. Vergeet ook de gehoorbescherming bij lawaai niet, en eventueel een stofmasker.
  • Hou je werkplek goed opgeruimd en zorg dat er geen spullen rondslingeren. Alles waar je over kunt struikelen of wat in de weg ligt moet weg! Veilig klussen is vooral ook een kwestie van opgeruimd klussen.
  • Ook als je niet met zware spullen te maken hebt is het belangrijk om goed op je schoenen te letten; je moet namelijk altijd schoenen dragen met een goede anti-slip-zool. Uitglijden met gereedschap in je handen kan levensgevaarlijk zijn, dus let hier goed op.
  • Let er altijd op dat je op een stabiele ondergrond aan het werk bent, uiteraard vooral wanneer je op een ladder staat. Op deze ladder is het van groot belang dat je niet voorover of opzij leunt, maar de ladder altijd verplaatst als je ergens niet bij kan. Geduld hebben is een schone zaak. Doe liever de moeite van het verplaatsen van de ladder dan dat je risico’s gaat nemen
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het gereedschap goed door. Het is uiterst belangrijk om het materiaal te gebruiken op precies de manier zoals het bedoeld is! Ga nooit maar wat uitproberen, maar zorg ervoor dat je het altijd op de juiste manier doet. Als je iets niet helemaal begrijpt, vraag het dan liever aan iemand die er meer verstand van heeft dan dat je het zelf gaat uitvinden!
  • Hou kinderen en dieren op veilige afstand. Zorg er ook voor dat u niet geraakt kunt worden door bijvoorbeeld kinderspeelgoed. Je wil niet geraakt worden door een bal wanneer je op een ladder een gat in de muur aan het boren bent.

Meer veiligheidstips

Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn wanneer het op klussen aankomt. Wil je nog meer tips? Of tips over het gebruik van specifiek gereedschap? Zoek eens op YouTube. Er zijn honderden video’s te vinden over hoe je veilig kunt klussen.

Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Laat ze hieronder achter!

Veel klusplezier!

About the author

Hallo, mijn naam is Gerrit en ik ben oprichter en eigenaar van Houtbouwtekening.nl. Deze website is voortgekomen uit mijn passie voor timmeren en klussen. Ik heb jarenlang gewerkt als timmerman en heb veel ervaring met het ontwerpen en in elkaar zetten van allerlei meubels en andere bouwwerken. Deze site ben ik gestart om mensen te helpen ook de mooiste dingen zelf te gaan maken. Veel plezier ermee! En als je vragen hebt, laat het me weten.