Wat voor hout heb je nodig voor een konijnenhok?

Je wil dus zelf een konijnenhok gaan bouwen? Goed idee! Dit bespaart je honderden euro’s. Want waarom zou je er eentje kopen als je hem relatief makkelijk zelf kunt maken?

Er is echter wel een aantal zaken waar je op moet letten als je een konijnenhok gaat maken. Het is namelijk heel belangrijk dat je het juiste hout kiest.

Er zijn namelijk veel soorten die niet geschikt zijn voor het maken van een hok, en er zijn zelfs houtsoorten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je konijn. In dit artikel lees je wat voor hout je voor je konijnenhok kunt gebruiken, en welk hout absoluut niet.

Verschillende houtsoorten

Er zijn heel erg veel verschillende houtsoorten. Voor een konijnenhok zijn de volgende soorten wel te gebruiken:

  • Kastanjehout
  • Hardhout
  • Beukenhout
  • Berkenhout

Er is ook een aantal houtsoorten die je niet moet gebruiken voor je konijnenhok, namelijk:

  • Vuren. Het hout zelf is niet schadelijk, maar het is vaak bewerkt en kan daarom schadelijke stoffen bevatten. Ook bevat het van nature vaak bepaalde harsen en oliën, die wel schadelijk zijn wanneer je konijn eraan gaat knagen. Gebruik dus geen vuren!
  • Pallethout. Ook deze houtsoort is vaak bewerkt en bevat daarom schadelijke stoffen. Gebruik dus ook geen pallethout.

Waar moet je nog meer op letten?

Het hout moet voordat je het hok in elkaar zet gebeitst of geverfd worden. Dit om het hout te beschermen tegen vocht (nevel, regen en/of urine van je konijn).

Zorg ervoor dat de verf of de beits goed genoeg opgedroogd is voordat het konijn in het hok intrekt, want nat is het nog giftig. Ga voor de zekerheid na of de verf die je gebruikt droog niet ook giftig is als eraan wordt geknaagd.

Het dak van het hok

Omdat je konijn niet bij het dak kan komen, heb je daarin de meeste keuze qua hout. Het maakt weinig uit welke houtsoort je kiest, als je het maar bestand maakt tegen vocht!

Beplak daarom het dak met waterdichte dakbedekking. Dit kun je kant-en-klaar kopen.

About the author

Hallo, mijn naam is Gerrit en ik ben oprichter en eigenaar van Houtbouwtekening.nl. Deze website is voortgekomen uit mijn passie voor timmeren en klussen. Ik heb jarenlang gewerkt als timmerman en heb veel ervaring met het ontwerpen en in elkaar zetten van allerlei meubels en andere bouwwerken. Deze site ben ik gestart om mensen te helpen ook de mooiste dingen zelf te gaan maken. Veel plezier ermee! En als je vragen hebt, laat het me weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *